Home Page Bens Web
 
NAVIGATIE


Omhoog
 

 

 

Hof van Gethsemane

 

Home  |  Zoeken  |  Gastenboek Site index

 


FAQ's

 

Bensweb > Hof van Gethsemane > Vegetatie > Olijfboom > Olijfbomen verzorging > FAQ's
           

Veelgestelde vragen

Moet/mag ik m'n olijfboom snoeien?

Goede snoei is belangrijk voor de olijfboom. Snoeit zorgt voor een betere productie en een goede vorm vergemakkelijkt de oogst. Olijfbomen kunnen goed tegen radicaal snoeien, waardoor het makkelijk is om hem op de gewenste hoogte te houden. Het probleem van wisselende oogsten kan worden voorkomen, door elk jaar de olijf zorgvuldig te snoeien. U dient er rekening mee te houden dat een olijf nooit twee keer vruchten draagt op dezelfde plaats, en meestal vrucht draagt op eenjarig hout. Bij een enkelvoudige stam, de uitlopers wegsnoeien evenals alle takken beneden het niveau waar takken gewenst zijn. Bind voor een knoestig effect van meervoudige stammen, de gronduitloper en de lage takken vast in de gewenste hoek. Dun of snoei bloeiende takken in de vroege zomer om olijfvorming te voorkomen. Olijfbomen kunnen ook als leiboom worden gesnoeid.

Ik heb pas een olijfboom gekocht (van vakantie meegenomen) en de bladeren vallen af. Wat nu?

De Olijfboom is niet bladverliezend, zodat vallende bladeren duiden op een veranderende omgeving. Geef de Olijfboom veel licht, warmte, vrij van koude tocht en verwarmingslucht, en geef hem alleen water als de grond een vinger diep droog is. Ook kan het niet onverstandig zijn de plant te verpotten in een grotere pot met, om de wortels de kans te geven zich goed te wortelen. Wekelijks voeding geven om de 5 6 weken tot aan de nieuwe groei in de lente. Bladeren verjongen zich om de 2 3 jaar (niet allemaal tegelijk!) en dat gebeurt veelal in de lente. Al snel na het vallen komt er dan weer een nieuwe knop en binnen n twee maanden zit de olijf dan weer deels nieuw in het blad.

Kan ik Olijfbomen als kamerplant houden?

De Olijfboom (Olea europaea) is geen goede kamerplant. Hij heeft in de winter eigenlijk een lage temperatuur nodig (net boven het vriespunt) nodig, om het goed te doen. Als u in een omgeving woont waar het niet vaak vriest, kunt u hem beter buiten houden en wanneer het vriest de plant tijdelijk iets warmer zetten (garage, slaapkamer). Hij heeft ook veel direct zonlicht nodig. Alhoewel de grond in de winter droger mag worden dan in de warme maanden, moet u er op letten dat de grond nooit helemaal uitdroogt. Streef naar veel licht en koele wintertemperaturen.

 
 

           
Klik hier om naar de website van Citytree te gaan - leverancier van mediterane bomen
[advertentie]
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 01.12.2009

 
 

Home  |  Zoeken  | Gastenboek  |  Site index