Home Page Bens Web
 
NAVIGATIE



 

 

 

Hof van Gethsemane

 

Home  |  Zoeken  |  Contact  |  Site index

 


De locatie

 

Bensweb > Hof van Gethsemane > De locatie
       

De spelling van de plaats waar Jezus' arrestatie plaatsvond, wordt in Nieuwe Testament documenten en door de eerste pelgrims naar het Heilige Land verschillend geschreven. De meest gebruikte spelling is tegenwoordig 'Gethsemane'. De naam stamt af van twee Hebreeuwse woorden: van gath (pers) en shemanim (oliën).

Kedrondal

De tuin is gelegen aan de rand van de Kedron in de richting van de Olijfberg. Zoals meer valleien die Kedron heetten is de vallei droog totdat de zware winterregens het onder water zetten. Volgens traditie is dit de Vallei van Josafat; de plaats waar God zitting zal nemen op de dag des oordeels. Deze traditie wordt bestendigd doordat de vallei een groot kerkhof voor Joden, Christenen en Islamieten. Vlakbij de muren van Jeruzalem is de vallei niet zo breed als iets verderop lager bij het zuidelijk deel van de stadsmuur. Wel is het zeker dat de bodem van de vallei 15 meter hoger is komen te liggen sinds het begin van de jaartelling. Toch is het Kedrondal een aandoenlijke plaats voor wie in de sporen van Jezus wil treden. Jezus, passeerde vaak een van de bruggen over de vallei wanneer hij van Jeruzalem naar Bethanië, of zoals Johannes het verwoordde, wanneer hij naar de 'overzijde van het Kedrondal' (Joh. 18:2) ging.

Het Hof door de jaren heen

Het Kedrondal ter hoogte van het Hof van Gethsemane is langzaam ondieper geworden, wegen zijn omgeleid en verbreed. Toch is het niet moeilijk de plaatsen voor te stellen waar Jezus in doodsangst was en werd gearresteerd.

Van de olijfboomgaarden, die in wat in het evangelie een ‘eigendom’ of ‘tuin’ wordt genoemd, zijn alleen een paar stukken grond over. Een ervan, die gewoonlijk ‘Het Hof van Gethsemane’ wordt genoemd is 1200 m² en ligt rechts langs het pad dat de Olijfberg op gaat en naast de Basiliek van Alle Naties. Oorspronkelijk behoorde ook de grond waar nu de Basiliek staat ook tot het terrein, die gebouwd is op de ruines van de kerk die volgens St. Jerome en Etheria stond op de plaats waar Jezus gebeden heeft.

De eigenaren

Het Hof van Gethsemane was lange tijd onderdeel van het erfgoed van de kerk die in de 4e eeuw was gebouwd op de plaats van de Doodsangst. Nadat de kruisvaarders waren verdwenen (eind 13e eeuw) onderging de tuin het lot dat alle Christelijke eigendommen viel en was overgedragen als een ‘wagf’ (religieus erfgoed) om een Islamitisch religieus doel te ondersteunen; in dit geval een theologische school die werd ondergebracht in de St. Anna’s kerk (gelegen net binnen de oude stadsmuren vlakbij het hof). Pelgrims van de 13e en navolgende eeuwen noemen het een ‘bloemenveld’ en een ‘bloementuin’. Vanaf de 14e eeuw, werd het verdeeld en verschillende percelen door gescheiden door paden en lage muurtjes. Het aantal mensen dat kwam bidden nam steeds meer toe. Terwijl de oosterse Christenen vasthielden aan de oude tradities, in ieder geval ten aanzien van de Doodsangst, verruilden de westerse bezoekers de plaats van de Doodsangst voor de in de buurt gelegen grot, die daarom de naam ‘Grot van de Doodsangst’ kreeg. De tuin werd als de plaats van zijn arrestatie gezien.

In de 17e eeuw kwam het Hof van Gethsemane in handen van de Franciscanen. Hoewel de officiële eigendomsakte in 1681 werd opgesteld, zou het hof, als we verschillende pelgrims moeten geloven, al in 1666 toebehoren aan de Franciscanen. De meeste pelgrims zagen de plaats waar de oude olijfbomen stonden als het Hof van Gethsemane, de bomen die volgens de ‘algemene opinie’ en ‘traditie van het land’ teruggaan tot Jezus’ tijd. Het gebied is nooit gecultiveerd. Een muur van ongemetselde stenen van één meter hoogte begrensde het.

Het hof bleef in deze toestand tot 1847. Om de olijfbomen te beschermen zagen de Franciscanen zich genoodzaakt een hogere muur te bouwen. Deze muur maakt plaats voor de huidige muur in 1959. Ondanks waarschuwingen werd het hof met bloembedden ingericht, vermoedelijk als herinnering van de ‘bloementuin’ uit de 13e en 14e eeuw.

Een marmeren bas-reliëf, helaas beschadigd door vandalen, stelt de Doodsangst van Jezus voor. Het is een werk van de Venitiaan Torreti, een meesterbeeldhouwer van Canavo. Het stond vroeger in de tuin maar staat nu bij de ingang naar de sacristie.

 
 

           
Deze site is gemaakt door B.J. Hilgers
Schrijf a.u.b. in het gastenboek.
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 25.05.2002

 
 

Home  |  Zoeken  |  Contact  |  Site index