Home Page Bens Web
 
NAVIGATIE 

 

 

Hof van Gethsemane

 

Home  |  Zoeken  |  Gastenboek Site index

 


Olijfbomen in het Hof

 

Bensweb > Hof van Gethsemane > Vegetatie > Olijfboom > Olijfbomen in het Hof
       

186 Olive Tree, Felix Bonfils ca. 1880Achter ijzeren sierhekwerk met Byzantijnse motieven staan acht oude olijfbomen. Niemand weet hoe oud ze zijn. De olijfbomen worden voor het eerst genoemd in de 15e eeuw en beschreven als vrij oud en behorende tot de grootste olijfbomen van Palestina. De knoestige holle stammen moeten vrij oud zijn al kunnen zowel de historici als de botanici geen licht schijnen over hun ouderdom.

afbeelding: In het Hof van Olijven staan enkele oude olijfbomen. Ondanks hun gedenkwaardige leeftijd van ca. 500 jaar stammen ze niet uit de tijd van Jezus. links ziet u zo'n olijfboom uit het Hof van Olijven. De foto is ook rond 1880 gefotografeerd door Felix Bonfils.

historici

Sommigen trekken conclusies uit Flavius Josephus’ werk ‘The war of the Jews’, maar deze zijn onbezonnen, en we weten niet of de bomen er stonden in Jezus’ tijd en of ze tijdens de belegging van Jeruzalem in 70 n.Chr. door de Romeinen werden omgehakt. Er wordt beweerd dat de olijfbomen geheel of deels waren gevrijwaard van belasting tijdens de Arabische bezetting en de Turkse tijd. Na die tijd hebben pelgrims en schrijvers getracht te beargumenteren dat de olijfbomen zeer oud zijn, zonder veel succes.

botanici

Aan de ene kant is de stam van een olijfboom is geen ideaal studieobject voor de ontwikkeling van vegetatie. Aan de andere kant is het moeilijk de bewering van pelgrims te ontkrachten dat de olijfbomen in het Hof van Gethsemane spruiten zijn van die er stonden in de tijd van Jezus. Dit kan echter niet worden bewezen.

 
 

           
Klik hier om naar de website van Citytree te gaan - leverancier van mediterane bomen
[advertentie]
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 24.05.2005

 
 

Home  |  Zoeken  | Gastenboek  |  Site index