Home Page Bens Web
 
NAVIGATIE



 

 

 

Hof van Gethsemane

 

Home  |  Zoeken  |  Contact  |  Site index

 


Felix Bonfils

 

Bensweb > Hof van Gethsemane > Fotografie > Felix Bonfils
     

De zoon van Felix Bonfils schreef ooit eens als introductie in een album.

"In this century of steam and electricity everything is transformed...  ...before progress has completed its destructive work, before this present - which is still the past - has disappeared forever, we have tried, so to speak, to fix and immobilize it in series of photographic views..."

Het besef dat het gezicht van de 'Orient' voor altijd aan het veranderen was, zette de familie Bonfils ertoe om bijna een halve eeuw foto's te maken van een regio waarvan ze zijn gaan houden en hebben weten vast te leggen.

Paul Félix Bonfils werd geboren op 8 maart 1831 in Saint-Hippolyte-du-Fort in Frankrijk. Zijn ouders waren David Bonfils, een houtbewerker aan de draaibank en Sophie Bernard. Op 27 augustus 1857 trouwde hij met Marie Lydie Cabanis. Hun twee kinderen werden geboren in de zelfde plaats als waar hij geboren was; op 18 september 1858 Félicité Sophie  en op 8 augustus 1861 Paul Félix Adrien. Félix gaf bij de geboorte van zijn dochter als beroep boekbinder op. Vlak na de geboorte van zijn zoon zette Félix een fotoatelier op. In 1864 verhuisde het gezin van Saint-Hippolyte naar Alès waar hij ook weer een fotoatelier opzette.

Volgens familieoverlevering bezocht Félix in 1860 Libanon naar aanleiding van een Franse militaire expeditie. Toen hij weer in Frankrijk terugkeerde was hij helemaal verrukt van de schoonheid van het land. Hij sprak er zo enthousiast over dat ook zijn vrouw ervan droomde er ooit heen te gaan. Een aantal jaren later werd hun zoon Adrien zo ziek, dat de dokter een zeereis voorschreef die noodzakelijk was voor het redden van zijn leven. Meteen erna reisden moeder en kind naar Marseille en namen een boot naar Beirut, waar het kind weer op krachten kwam en de moeder het land van haar droomde leerde kennen. Na weer teruggekeerd te zijn uit Libanon, groeide haar liefde voor Libanon, zelfs in die mate dat ze voorstelde om naar Libanon te emigreren. Félix bekende dat hij niets anders zou willen, maar vroeg haar hie hij daar zijn brood zou moeten verdienen. Haar vrouw moet toen hebben gefluisterd, fotograferen. Ten tijde van hun beslissing was Félix drukker, en maakte heliogravures met het verbeterde procédé van Abel Niepce, de neef van Joseph Nicéphore Niépce, de vader van de fotografie.

In 1867 kwam het gezin in Beirut aan, waar hij opnieuw een fotoatelier begon. Vier jaar later had hij 15.000 afdrukken verkocht, van 591 negatieven gemaakt in Egypte, Palestina, Syrië en Griekenland, naast ook 9.000 stereoscopieën. In 1871 prijst hij 700 foto's en 600 stereoscopieën aan in een advertentie, naast zusterfirma's in Caïro, Alexandrië, Parijs, Londen als ook Berut en Alès. In 1876 komt zijn 'Catalogue Des Vues Photographiques de l'Orient' uit, waarin 677 foto's zijn opgenomen.

  • 174 gezichten van Egypte (drie van Alexandrië, negenendertijg van Caïro, zevenentwintig van Boven-Egypte, twee van Dendera, vijf van Luxor, negen van Medinet Habu, negenendertig van Karnak, eenentwintig van Philae, vierentwintig van Nubië, elf van Thebe)
  • 32 studies van Egyptische bas-reliëfs
  • 85 gezichten van Jeruzalem
  • 57 gezichten van andere plaatsen in Palestina (acht van Bethlehem, zeven van Nazareth, vijf van Hebron, vijf van Nablus, vijf van Tiberias, vier van Jericho en omgeving, drie van de Jordaan, twee van zowel, Jaffa, als Ramle, Bethany, Tabor, Berg Carmel, Tyre en Sidon, één van zowel Samaria, als Mar Saba, Haifa, and Acre, Lydda, en de Dode Zee)
  • 129 gezichten van Syrië (tweeëntwintig van Palmyra, vierenzestig van Damascus, vierenzestig van Baalbek, en zestien van Beirut)
  • 9 gezichten van Anatolia (twee van Smyrna, vier van Ephesus, en drie van 'de Aziatische kust': Tripoli, Alexandretta, en Mersin)
  • 41 gezichten van Athene
  • 18 gezichten van Constantienobel
Bonfils Beirut studio
Een beeld van de Bonfils werkplaats in Beirut. De ramen die opgesteld staan, bevatten fotopapier met negatieven, die met behulp van het zonlicht worden belicht. Uit de collectie van de Bonfils familie.
 
Part of a panoramic view of the Bonfils workshop in Beirut.The frames lined up hold prints being made by contact with a glass negative and exposure to the sun. Collection of the Bonfils family

Gedurende de jaren 1877 en 1878 produceerde Fèlix zijn meest ambitieuze werk: 'Souvenirs d'Orient', albums van de meest opvallende steden, plaatsen en ruines, van het Midden Oosten. Fèlix gebruikte hierbij zoveel verschillende afmetingen voor verschillende edities, zodat er geen sprake was van een conventionele publicatie. In plaats van het uitgeven van standaard uitgaves, leek het dat Fèlix zijn beroepen van boekbinder, illustratiedrukker, reisauteur en fotograaf combineerde om gebonden volumes te verkopen van opnames die hij voor die tijd alleen los verkocht.

Een aantal zijn te vinden bij de volgende instellingen.

  • De Bibliothèque National in Parijs, vijf volumes van ca. 250 foto's van het formaat 24x30cm, met drietalige bijschriften van Egypte, Nubië, Syrië en Athene.
  • De Avery Meorial Architectural Library, Colombia University in New York, twee volumes van Palestina en Syrië en twee volumes van Egypte van totaal ca. 250 foto's van het formaat 24x30cm zonder bijschriften.
  • Collection Debbas in Parijs, drie volumes van Egype, Palestina, Syrië, en Griekenland van het formaat 13x18cm zonder bijschriften.

De volstrekte stilte rond het publiceren van de volumes van 'Souvenirs d'Orient' en de bijna geheel ontbrekende referenties naar deze werken in de literatuur in die dagen kan er op wijzen dat Fèlix problemen ondervond in de distributie van zijn producten uit 1877-78. Dat hij in stilte binnen tien jaar overlijdt zonder enige vermelding in de locale pers, suggereert dat 'Souvenirs d'Orient', in tegenstelling tot populaire publicaties van zijn tijdgenoten als Francis Frith die ook foto's van het Midden Oosten uitgaven, geen commercieel succes was.

Op 9 april 1885 overleed Fèlix Bonfils, in Alès in het gebouw dat in zijn latere jaren als bedrijfsadres diende. Zijn zoon diende in het leger in Noord-Afrika en de rest van de familie was ver weg in Beirut. Twee van zijn vrienden identificeerde hem ten behoeve van het overleidingscertificaat. Geen enkel verslaglegging van zijn begrafenis, of enig echt werk van hem is ooit gevonden in Alès.

Zijn zoon Adrien zette het bedrijf later voort waarbij hij ook de negatieven van zijn vader gebruikte. Dit maakt juiste datering van de afdrukken bijna onmogelijk. Bonfils-foto's zijn niet bijzonder zeldzaam of duur. Er zijn enkele uitgebreide collecties, in openbaar of particulier. Bonfils-foto's worden redelijk vaak te koop aangeboden bij antiquariaten. Ze zijn ondanks dat van onschatbare waarde voor hun documentatie van het leven van alle dag en de cultuur van het Midden-Oosten aan het eind van de 19e eeuw.

419. Hof van Gethsemane - Felix Bonfils 1880
 De foto van het Hof van Gethsemane

Ik ga er vanuit dat de foto gemaakt is tussen 1868 en 1876 en dat de afdruk zo tussen 1870 en 1900 gemaakt is.


Links

 
 

           
Deze site is gemaakt door B.J. Hilgers
Schrijf a.u.b. in het gastenboek.
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 25.05.2002

 
 

Home  |  Zoeken  |  Contact  |  Site index