Home Page Bens Web
 
NAVIGATIE


Omhoog
Felix Bonfils
Foto's
 

 

 

Hof van Gethsemane

 

Home  |  Zoeken  |  Contact  |  Site index

 


Fotografie

 

Bensweb > Hof van Gethsemane > Fotografie
       

albuminepapier

De foto is afgedrukt op albuminepapier. In 1847 had Nièpce de St. Victor geëxperimenteerd met albumine, maar het niet geschikt gevonden als negatiefemulsie. Als positiefemulsie voldeed het echter prima. In 1848 bracht Blanquart-Evrard op een dunne, gladde papiersoort een laag albumine (eiwit) aan, voordat hij het papier lichtgevoelig maakte. Het resultaat was een glad, half-glanzend afdrukpapier, dat onder de naam albuminepapier tot omstreeks 1890 in zwang bleef.

natte collodium procédé

Tekening van een natte colodium tentHet negatief is vervaardigd met behulp van een glasplaatnegatief volgens het natte collodium procédé dat tussen 1851 en ca. 1886 in zwang was. In 1852 publiceerde Frederik Scott Archer zijn boek "The Collodium Process on Glass" (1852). Dit ging over het gebruik van glas als negatiefdrager, waarbij collodium als onderlaag werd gebruikt voor de lichtgevoelig zilverzouten. De glasplaat die zo als negatief fungeerde had de maat van het positief; de albuminedruk. Dit betekende dat bij een afdruk van 20x30 ook een glasplaat van minstens dezelfde maat werd gebruikt. Het procédé werkte als volgt.

Een kleine hoeveelheid collodium, waaraan een kleien hoeveelheid kaliumjodide was toegevoegd, werd op een schone glasplaat gegoten. Door het glas wat schuin te houden werd een gelijkmatige deklaag verkregen. Wanneer de ether - het vluchtige materiaal in de collodiumoplossing - bijna was verdampt, werd het glas met een oplossing van zilvernitraat behandeld en daarmee lichtgevoelig gemaakt. De nu lichtgevoelige plaat werd dan in een houder in de camera geplaatst, en terwijl hij nog vochtig was werd er een opname gemaakt. Als de plaat eenmaal was opgedroogd, was hij ook zijn gevoeligheid kwijt.

de fotocamera

balg cameraUiteraard is de ontwikkeling van de camera sterk beïnvloed door veranderingen en vernieuwingen in de optische en chemische technologie van het fotografisch procédé. Toch is het principe van een lichtdichte doos, met aan de voorkant een lens of een gaatje en een soort sluiter, en aan de achterkant een houder voor lichtgevoelig materiaal, sinds de uitvinding van de fotografie eigenlijk onveranderd gebleven. Daar de lichtgevoelige materialen belichtingstijden vroegen van een kleine minuut tot minuten, kon een eenvoudige dop op de lens als sluiter dienen.

De bekendmaking van Scott Archers natte collodiumprocédé in 1851 was de eerste technologische stap die de constructie van de camera belangrijk beïnvloedde. De noodzaak de opname te maken terwijl de emulsie nog nat was vroeg om een aanpassing van de plaathouder. Er werden nu houders met afvoergoten aangebracht en de platen werden in positie gehouden met behulp van korte draden over de hoeken van de plaathouder.

het fotograferen op locatie

Reisfotograaf met camera, assistent en ontwikkeltent

De noodzaak om de opname te maken als de emulsie nog vochtig was, bracht landschapfotografen in grote moeilijkheden. Zij moesten op hun expedities een draagbare donkere kamer of tent meenemen, om de negatieven lichtgevoelig te maken en meteen na het fotograferen te ontwikkelen. Het vervoer van deze chemicaliën, fototent, fotocamera en glasplaten was een heel karwei, zeker als men bedenkt dat en de kwaliteit van vervoermiddelen en wegen nog niet zo best was in die tijd.

 
 

           
Deze site is gemaakt door B.J. Hilgers
Schrijf a.u.b. in het gastenboek.
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 25.05.2002

 
 

Home  |  Zoeken  |  Contact  |  Site index