Home Page Bens Web
 
NAVIGATIE


Omhoog
 

 

 

Hof van Gethsemane

 

Home  |  Zoeken  |  Contact  |  Site index

 


Cipres

 

Bensweb > Hof van Gethsemane > Vegetatie > Cipres
          

Latijnse naam: Cupressus sempervirens Linnaeus

Een echte landschapsboom, die bij al heel lang bij het aanleggen van tuinen gebruikt wordt, met name in het Middellands zeegebied. De boom staat ook bekend als de Italiaanse Cipres. Niet vreemd dat Italiaanse monniken ook het hof beplantte met deze boom.

Gewone namen:      Mediterranese cipres, gewone cipres, Italiaanse cipres.
Synoniemen:            Cupressus horizontalis.

Twee typische variaties zijn bekend:

  • var. sempervirens (= C.s. fastigiata Hansen; C.s. var. pyramida1is Nyman; C.s. var. stricta Ait.; C. pyramidalis Targ. - Tozz.) – lange dunne conische vorm, met vele variaties op deze eigenschappen.
  • var. horizontalis (Mill.) Gord. (= C. horizontalis Mill.) – breed uitstaande takken met een conische top.

Italiaanse CipresHet wordt algemeen gedacht dat alleen de variatie ‘horizontalis’ dateert van voor de mens, en dat de variatie ‘pyramidalis’, met een tuinbouw verleden, dateert van de vroege historie of prehistorie. Men vraagt zich af of de pyramide vorm puur erfelijk is; het schijnt dat de ‘horizontalis’ soorten mogelijk afstammen van de ‘pyramidalis’ soort – maar sinds dat ‘wilde’ variaties ‘pyramidalis’ zijn beschreven, lijkt het voor de hand te liggen dat beide variaties ingeburgerd zijn in de huidige indeling.

Beschrijving

Een boom met een hoogte van 20-30 m. Rechte stam. Dunne schors, lang glad en grijs, later grijsbruin en in de lengte rimpelig. Scheuten die alle kanten opgaan, ongeveer 1 mm in diameter, rond of vierkant. Bladeren in de vorm van schubben, kruis, smalle, ovale, stomp, donkergroen, met een kromme rug in de vorm van langgerekte groef. Dennenappels aan een kleine stengel, glanzend bruin tot grijs, hangend, rond tot elliptisch, 2-3 cm lang, bestaand uit 8 tot 14 tegenover elkaar liggende schubben, met uitgeholde tot plat beenmerg, met een smalle centrale schild en een punt. Zaden 8-20 in elke vruchtbare schub, bruin, plat, klein, zonder harsblaren, plat gevleugeld. Eerste blad: meestal twee.

Verspreiding

Als gevolg van de lange tuinbouw historie van deze soort in de Mediterrane, is het onduidelijk uit welke regio de boom stamt; misschien is de vraag ook onzinnig, sinds de veelvoudige menselijke aanpassingen aan de natuurlijke omgeving in deze regio heeft plaatsgevonden in een grote tijdspanne, waarbinnen ook aanzienlijke klimaatveranderingen plaatsvonden. Sommigen schrijven de oorsprong toe aan Griekenland, Turkije, Kreta, Noord Iran, Libanon en Syrië. Momenteel kan het in gecultiveerde of plaatselijk natuurlijke vorm aangetroffen worden in de gehele Mediterrane. Het kan tegen een lage temperaturen van 20° C. Deze soort kan ook goed tegen droogte, tocht, woestijnzand, hagel en atmosferische gassen. Het heeft een goed ontwikkeld wortelstelsel. Het groeit op zure en kalkachtige grond.

 
 

           
Deze site is gemaakt door B.J. Hilgers
Schrijf a.u.b. in het gastenboek.
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 25.05.2002

 
 

Home  |  Zoeken  |  Contact  |  Site index