Home Page Bens Web
 
NAVIGATIE


Omhoog
 

 

 

Hof van Gethsemane

 

Home  |  Zoeken  |  Gastenboek Site index

 


Olijfbomen in pot

 

Bensweb > Hof van Gethsemane > Vegetatie > Olijfboom > Olijfbomen verzorging > Olijfbomen in pot
    

In Nederland en gebieden kouder dan Zone 8 (-12 C) is de meest ideale manier om de olijfbomen als kuipplant te houden. Zorg dat de bodem niet snel uitdroogt en ook dat hij goed gedraineerd is, want olijfbomen houden niet van koude voeten. Het gebruik van kleikorrels is daarom handig omdat ze, n water vasthouden n zorgen voor een luchtige bodem. Een klein laagje op de bodem van de pot zorgt bovendien voor een goede afwatering. Patio- of kuipplantengrond is ideaal, maar een goede potgrond kan ook. 

Overwinteren

In de winter moeten de kuipplanten dan naar binnen. Kies een plaats in de kamer uit waar hij direct in de zon staat (minstens 6 uur zon per dag). Een zonnig, zuidwaarts gericht raam is ideaal. Let erop dat de olijfboom niet te dicht bij ventilatiegaten, radiatoren en te dicht bij het raam staat, welke als een soort vergrootglas kan werken en letterlijk de bladeren bakt. Wanneer de aarde in de pot ongeveer 3 cm vanaf het oppervlak droog aanvoelt, de plant uitgebreid water geven. De olijfboom zal in de herfst en winter minder water nodig hebben. Het zijn de seizoenen waarin de Olijfbomen normaliter in ruste gaan, maar laat de bodem niet geheel uitdrogen. 

Bemesten

Geef de olijfboom in deze maanden om de maand uitgebalanceerd plantenvoeding (bijv. 20-20-20). Pas in de lente en de zomer om de twee weken een langzaam afgevende kunstmest toe. Wacht met buitenzetten tot de kans op nachtvorst is geweken. Laat de plant in een week beetje bij beetje buiten wennen. Zet hem ook eerst op een lichte beschaduwde plek, en verhoog elke dag het aantal zonne-uren en de hoeveelheid wind. Controleer ook dagelijks de vochtigheid van de aarde en geef uitgebreid water als de grond bijna geheel droog is. Als de plant eenmaal gewend is aan buiten kan hij volledig in de zon staan. Zet hem voor de eerste vorst in de herfst weer binnen. 

Verpotten

Als na een jaar of zo, de wortels in de pot overbevolkt raken, is het tijd om hem in een groter pot te zetten die zon 30cm groter is, met een gat in de bodem. Gebruik goed doorlatende aarde en zet hem ca. 3 cm lager in de grond.

volgende pagina...

 
 

           

[advertentie]
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 06.09.2011

 
 

Home  |  Zoeken  | Gastenboek  |  Site index