<Olijfboom - Olijfbomen verzorging
Home Page Bens Web
 
NAVIGATIE


Omhoog
Olijfbomen in pot
Olijfboom soorten
FAQ's
 

 

 

Hof van Gethsemane

 

Home  |  Zoeken  |  Gastenboek Site index

 


Olijfbomen verzorging

 

Bensweb > Hof van Gethsemane > Vegetatie > Olijfboom > Olijfbomen verzorging
   

Veel mensen hebben tegenwoordig een olijfboom thuis; in de tuin of in een pot als kuipplant; gekocht in een tuincentrum of meegenomen uit de zonnige landen als souvenir. Kan dat nu wel; een olijfboom in Nederland? Ja, dat kan, maar houd rekening met een aantal belangrijke zaken. 

Temperatuur 

Olijfbomen zijn subtropisch en houden van milde winters en droge zomers. Takken sterven af bij temperaturen beneden de -2 C. en hele bomen sterven bij vorst beneden de -15 C. Olijfbomen groeien idealiter in klimaatzones 10 en 11. Sommige varianten zijn bestand tegen kou en verdragen zone 9 (gem. vorst nacht/dagtemp. -7/-1 C) of zelfs 8 (gem. vorst nacht/dagtemp. -12/-7 C). Nederland ligt voor het grootste deel in klimaatzone 8, maar het oostelijk deel van Nederland ligt in klimaatzone 7 (gemiddelde nacht/dagtemperatuur (-18/-12 C). De soort olijfboom is daarom in Nederland allesbepalend. In Nederland is het dan ook het veiligst olijfbomen als kuipplant te houden. Dagen aanhoudende strenge vorst of een harde vrieswind doodt een (niet geharde) olijfboom of brengt ernstige schade toe. Maar let op: een al wat oudere diepgewortelde boom zal bij vorstschade opnieuw jonge scheuten ontwikkelen.  

Bodemsamenstelling 

Olijfbomen en olijven zijn het sappigst wanneer ze groeien in een diepe en voedzame grond. De ideale grond voor een olijfboom is een kleihoudende bodem, maar olijfbomen gedijen op elke grondsoort, zelfs zand. De grond mag niet te nat zijn en idealiter nooit uitdrogen, al kunnen olijfbomen indien diep geworteld lange tijd tegen droogte. Eventueel de tuingrond vermengen met kleikorrels of compost om de grond luchtiger te maken. Als olijfbomen in de volle grond staan de grond vanaf het moment dat de kleine witte bloempjes opengaan, elke maand bemesten met een korrelkunstmest (formule 10-10-10). Na oktober niet meer bemesten.  

Water geven

In de hete klimaatzones is twee tot drie keer water geven per week noodzakelijk, zeker bij een lichte en zanderige bodem. Houd de bodem niet te nat, en zorg ervoor dat de bodem minstens 75% droog is voordat de olijfboom opnieuw water krijgt, omdat de wortels gevoelig zijn voor rot. In veel olijfboomgaarden druppelirrigatie toegepast, maar dat zorgt voor minder diepe worteling en daarmee grotere gevoeligheid voor droogte.

Snoeien

Op zich is het niet nodig om een olijfboom te snoeien, maar vormsnoei kan worden toegepast. Zo kan men eventueel de toppen van de langste takken snoeien om de groei vanuit de kroon te bevorderen, zodat men een volle boom krijgt. Laat takken minsten 20 cm lang.

Volgende pagina ...

 
 

           

[advertentie]
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 06.09.2011

 
 

Home  |  Zoeken  | Gastenboek  |  Site index