Home Page Bens Web
 
NAVIGATIE


Home
Verspreiding
Olijvenoogst
Olijfolie
Consumptie olijven
Olijfbomen verzorging
Olijfbomen in het Hof
 

 

 

Hof van Gethsemane

 

Home  |  Zoeken  |  Gastenboek Site index

 


Olijfboom

 

Bensweb > Hof van Gethsemane > Vegetatie > Olijfboom
    

litho olijfboom met tak, bloesem, olijven en pittenLatijnse naam: Olea Europaea

De olijfboom kent zijn oorsprong in het oostelijk deel van de Middellandse Zee rond 3500 v.C. Zowel in het Oude als het Nieuwe Testament spelen olijven een belangrijke rol. De olijven werden als voedsel gebruikt en om olijfolie van te persen. Olijfolie werd o.a. gebruikt voor het balsemen, als lampenolie, voor zalving en als geurbalsem. Olijven en olijfolie zijn goed te conserveren en bevatten veel voedzame stoffen zodat het een rijk bezit was. Vanwege de handel en de trek van volkeren werd de olijfboom ook langs de westelijke kant langs het Middellands Zee gebied verspreid in zowel Europa als Afrika.

De olijfboom en olijven speelden een belangrijke rol in het leven van de volkeren die ten tijde van het Oude en Nieuwe Testament rond het Middellands Zee gebied leefden. In de bijbel wordt vaak melding gemaakt van olijven en olijfbomen. De olijfboom speelde ook in het leven van Jezus een belangrijke rol. In het Hof van Gethsemane(olijfpers), een olijfboomgaard vecht Jezus voor zijn leven en na zijn door wordt hij begraven in een grot die zich in een olijfboomgaard bevond.


Links

  • Oliviers & Co – Les huiles d’olive de la Mediterrenee (Olijfolie rond de Middellandse Zee)
    Olivier Baussan, een Fransman richtte een bedrijf op om de diversiteit van kleuren en smaken van olijfolie toegankelijker te maken voor de liefhebber. Voor zijn bedrijf kiezen koper-proevers ieder jaar de beste olijfoliën van de honderden producenten en uit duizenden olijfgaarden rond de Middellandse Zee. Ze zijn vrijwel allemaal on-line te bestellen via deze site. Olivier Baussan schreef ook een boek ‘Smaken en geuren van olijfolie’ (klik voor meer informatie op de boektitel) samen met Jacques Chibois (kok, recepten met olijfolie) wat ik kan aanbevelen, want olijfolie zal voor mij nooit meer hetzelfde zijn.
  • Museo dell’Olivo – Een kijkje in het Olijfmuseum in Italië met aandacht voor de museumopstelling; de geschiedenis van de olijfboom, het oogsten en de olieproductie.
  • Olijfboomgaarden in de Provance - Informatie over de Olijventeelt in Zuid-Frankrijk met links naar olijfpersen en een coöperatie.
  • The Daily Bible Site – The olive tree - Een verwijzing naar verschillende gerelateerde onderwerpen met betrekking tot de olijfboom.
  • Aridjis-Drossa Conserven, Grieks familiebedrijf dat Griekse wijnen, alcoholische dranken en Griekse andere traditioneel Middellandse Zee-producten waaronder ook olijven en olijfolie. Hier is vrijwel alles te vinden over over olijfbomen, olijven en olijfolie (zeer uitgebreid, helaas niet veel plaatjes).
  • California Olive Oil Source - Amerikaanse site over alles wat met olijfsoorten te maken heeft. HomePage begint met een lijst van olijfboomsoorten.
 
 

           

[advertentie]
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 06.09.2011

 
 

Home  |  Zoeken  | Gastenboek  |  Site index