Home Page Bens Web
 
NAVIGATIE


Kruisweg kort
Kruisweg aflaten
Kruisweg regels
 

 

 

Hof van Gethsemane

 

Home  |  Zoeken  |  Gastenboek Site index

 


Kruisweg

 

Bensweb > Hof van Gethsemane > Kruisweg
     

De Franciscanen zijn verantwoordelijk geweest voor de verbreiding van kruiswegstaties. Lange tijd hebben zij de verantwoordelijkheid gehad voor de 'deugdelijkheid' van kruiswegstaties. Vandaar dat het niet vreemd was dat ook in het Hof van Gethsemane een kruiswegstatie is opgetrokken.

292. Mount Du Olivers, 14 staties - Felix Bonfils ca. 1880

Op de foto hierboven zijn de opeenvolgende staties omcirkeld. De foto is een uitvergroot fragment van een foto die Fèlix Bonfils maakte vanaf de tempelmuur. De rode stip toont de plaats waar vandaan de andere foto gemaakt is.

statie14.gif (288994 bytes)Op de foto zijn enkele staties te zien van de kruiswegstatie die de Franciscanen in het Hof van Gethsemane bouwden. Midden op de foto bevind zich de laatste 14e statie "Jezus wordt in het graf gelegd". Langs de muur van het hof zijn nog drie staties te onderscheiden.

 

 

419JardindeGethsemane detail-70%.jpg (45314 bytes)Midden op de foto is de 12e statie tegen de muur geplaatst. De volgende tekst is op de originele foto te lezen: "GESU MORTO IN CROCE"; Italiaans voor "Jezus dood aan het kruis". 

 

 

statie9.gif (20988 bytes)Middenrechts is ook nog een statie te onderscheiden langs de muur van het hof. Daar de statie zich aan de rand van de foto bevindt is op de originele foto de tekst niet te onderscheiden, anders dan dat het geen korte tekst is. Door de statie te vergelijken met een andere foto die ik in bezit heb van het Hof van Gethsemane, is aan te nemen dat het de 9e statie moet zijn: "Jezus valt voor de derde maal onder het kruis".

 

 

Het is een Nederlandse priester geweest, Christiaan van Adrichem, in 1533 te Delft geboren en in 1585 in Keulen gestorven, die grote invloed heeft gehad op de verbreiding van deze gebedsoefening. Hij schreef een groot driedelig werk over het Heilige Land, Theatrum Terrae Sanctae et biblicarum historiarum, dat pas na zijn dood werd uitgegeven. Het tweede deel, dat de beschrijving van de stad Jeruzalem biedt, werd in 1584 voor zijn dood gepubliceerd en daarin geeft hij de beschrijving van de kruisweg, de Via Dolorosa, zoals die in Jeruzalem werd aangewezen, in 14 staties, van de Antoniaburcht naar de kerk van het Heilig Graf: biddend en mediterend trokken de pelgrims langs deze kruisweg, zoals tot op de dag van vandaag iedere vrijdagmiddag nog steeds gebeurt.

Het is duidelijk dat de kruiswegstaties in de kerken niet primair bedoeld zijn als een decoratieve, eventueel artistieke verfraaiing van de kerkwand. Zij hebben een ander doel. Er zijn overigens ook kruiswegen in de open lucht rondom het kerkgebouw, op kerkhoven en in processieparken en langs de openbare weg.

Men trok en trekt - alleen of in groepen - langs de staties, de halteplaatsen die de lijdensweg van Jezus markeren, biddend en zingend, om zijn lijden, zijn folteringen, zijn vernederingen en smarten te overdenken, waardoor Hij de verlossing van de mensheid heeft bewerkt. Het is een herdenking van het lijden en van de dood van Jezus als teken en als beleving van dank, van liefde, van rouwmoedigheid over onze zonden die door de Heer werden uitgeboet.

staties:

 1. Jezus wordt ter dood veroordeeld.
 2. Jezus neemt het kruis op zijn schouders.
 3. Jezus valt voor de eerste maal onder het kruis.
 4. Jezus ontmoet zijn bedroefde moeder.
 5. Simon van Cyrene helpt Jezus het kruis dragen.
 6. Veronica droogt het Aanschijn van Jezus af.
 7. Jezus valt voor de tweede maal onder het kruis.
 8. Jezus troost de wenende vrouwen.
 9. Jezus valt voor de derde maal onder het kruis.
 10. Jezus wordt van zijn kleren beroofd.
 11. Jezus wordt aan het kruis genageld.
 12. Jezus sterft aan het kruis.
 13. Jezus wordt van het kruis genomen.
 14. Jezus wordt in het graf gelegd.

Links

 • The meaning of the way of the cross.
  (Engelstalig) Uitgebreid informatie over de kruisweg in Jeruzalem van een Franciscaans internettijdschrift. Als u meer over de kruisweg in z'n algemeen of over die in Jeruzalem wilt weten dan is dit het webadres waar u wezen moet. Aanrader!
 • Holy Land Online, Jerusalem - Via Dolorosa
  (Engelstalig) Way of the Cross on the Via Dolorosa in Jerusalem. First station starts with the Condemnation of Jesus and ends with the fourteenth station where...
 • The Via Dolorosa
  (Engelstalig) Legend has it that almost immediately after the cruci fixion of Jesus, his followers began to retrace his steps to Calvary. The term Via Dolorosa...
 • Catholica Encyclopedia
  (Engelstalig) The Way of the Cross. Dit artikel is vertaald en via de links links (Kruisweg kort, enz.) boven aan deze pagina te lezen. Over de geschiedenis van de staties ook in relatie tot de Franciscanen.
 
 

           
Klik hier voor Kok Hoveniers - leverancier van olijfbomen
[advertentie]
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 24.05.2005

 
 

Home  |  Zoeken  | Gastenboek  |  Site index